
Initiatiefnemer Perez Jong Loy
De button met het jaartal 1873 en het ceremonieel overhandigen van deze button aan de burgemeester is een initiatief geweest van Perez Jong Loy (1954-2019).
Jong Loy was fervent activist en initiatiefnemer van een aantal significant Amsterdamse evenementen en herdenkingen rondom het slavernijverleden, zoals Opo Kondre Man, de herdenking van Elieser, maar ook het Kwakoe festival. Bekijk de reportage die AT5 over Jong Loy maakte.
Een herinnering aan het wrange feit dat in de koloniën de slavernij in 1863 werd afgeschaft, maar dat een groot deel van de tot slaaf gemaakten nog 10 jaar op plantages moesten blijven werken
De zwarte button met witte bedrukking werd in 2011 bedacht om bewustzijn te vergroten rondom het feit dat de trans-Atlantische slavernij in Suriname niet eindigde in 1863, zoals algemeen bekend is. De gedwongen arbeid van tot slaaf gemaakten, en dus ook de daadwerkelijke slavernij eindigde pas in 1873, wegens een tien jaar durend Staatstoezicht.

Volgens Jong Loy is de button “een herinnering aan het wrange feit dat in de koloniën de slavernij weliswaar werd in 1863 werd afgeschaft, maar dat een groot deel van de tot slaaf gemaakten (als ze geen ambacht beheersten) nog tien jaar op de plantages moesten blijven werken om de schade van de maatregel te beperken voor de eigenaren.
De button heeft een plek gekregen in het Amsterdam Museum”[2]. Curator Annemarie de Wildt schreef er een artikel over: ‘Dit is de man achter Halsema’s 1873-button‘.
Meer weten?
Bezoek slavernijenjij om meer te lezen over de periode van Staatstoezicht 1863-1873, waar de button naar refereert.
Dit artikel verscheen eerder op Ninsee.nl