Selecteer een pagina

De 1873 button: verzwegen jaren van slavernij

Gepubliceerd: 26 juni 2020

De burgemeester van Amsterdam krijgt sinds 2011 traditiegetrouw een button opgespeld met het jaartal ‘1873’ tijdens de openingsceremonie van Keti Koti maand. Deze ceremonie is onderdeel van de Memre Waka, een herdenkingstocht in Amsterdam langs grachtenpanden die een rol hebben gespeeld in het Nederlandse slavernijverleden. (Wegens RIVM maatregelen vond de herdenkingstocht dit jaar niet plaats en werd de ceremonie beperkt tot de ambtswoning)

Perez Jong Loy, Initiatiefnemer ‘1873’. Beeld: AT5

Initiatiefnemer Perez Jong Loy

De button met het jaartal 1873 en het ceremonieel overhandigen van deze button aan de burgemeester is een initiatief geweest van Perez Jong Loy (1954-2019).

Jong Loy was fervent activist en initiatiefnemer van een aantal significant Amsterdamse evenementen en herdenkingen rondom het slavernijverleden, zoals Opo Kondre Man, de herdenking van Elieser, maar ook het Kwakoe festival. Bekijk de reportage die AT5 over Jong Loy maakte.

Een herinnering aan het wrange feit dat in de koloniën de slavernij in 1863 werd afgeschaft, maar dat een groot deel van de tot slaaf gemaakten nog 10 jaar op plantages moesten blijven werken

De zwarte button met witte bedrukking werd in 2011 bedacht om bewustzijn te vergroten rondom het feit dat de trans-Atlantische slavernij in Suriname niet eindigde in 1863, zoals algemeen bekend is. De gedwongen arbeid van tot slaaf gemaakten, en dus ook de daadwerkelijke slavernij eindigde pas in 1873, wegens een tien jaar durend Staatstoezicht.

Burgemeester Halsema draagt de button tijdens de openingsceremonie van Keti Koti maand. Beeld: AT5

Volgens Jong Loy is de button “een herinnering aan het wrange feit dat in de koloniën de slavernij weliswaar werd in 1863 werd afgeschaft, maar dat een groot deel van de tot slaaf gemaakten (als ze geen ambacht beheersten) nog tien jaar op de plantages moesten blijven werken om de schade van de maatregel te beperken voor de eigenaren.

De button heeft een plek gekregen in het Amsterdam Museum”[2]. Curator Annemarie de Wildt schreef er een artikel over: ‘Dit is de man achter Halsema’s 1873-button‘.

Meer weten?

Bezoek slavernijenjij om meer te lezen over de periode van Staatstoezicht 1863-1873, waar de button naar refereert.

Dit artikel verscheen eerder op Ninsee.nl

Meer lnsv

HET STADSARCHIEF: AMSTERDAM EN SLAVERNIJ

HET STADSARCHIEF: AMSTERDAM EN SLAVERNIJ

Honderdachtenzeventig verloste slaven uit Algiers bedancken de Edele Heeren Burgemeesteren van Amsterdam op het Stadthuys voor haer Verlossinghe, door Jan Luycken, 1692. Collectie Stadsarchief Amsterdam. Met Amsterdam en slavernij wil het Stadsarchief Amsterdam laten...

Podcast luistertips

Podcast luistertips

Dichtbij wit Radiodocumentaire waarin Nicole Terborg op zoek gaat naar ervaringen, mechanismen en blinde vlekken in haar eigen omgeving. Ze gaat voor het eerst het gesprek aan met familieleden, vrienden, ervaringsdeskundigen en wetenschappers. Van colorisme in...

Rijksmuseum presenteert magazine over slavernij voor scholen

magazine Rijksmuseum Het Rijksmuseum stelt een magazine beschikbaar voor het basisonderwijs en brugklassers: “Slavernij en nu?” Het magazine wordt verspreid onder alle basisschoolleerlingen van groep 8 en aan alle brugklassers in Nederland en op Curaçao. Het magazine...

De verhalen van Anansi

De verhalen van Anansi

Van oudsher, werden Anansi-tori’s ter plekke via de oraliteit overgedragen. Ruud Schinkel creëerde een bundel waarin de oude verhalen opnieuw worden verteld in een kinderboek, in geschreven vorm. Voor wie de verhalen van Anansi liever luistert, is er ruim aanbod op...

Geboeid: Interactieve webdocu

Geboeid: Interactieve webdocu

In de webdocu Geboeid (EO) nemen BN’ers Dolores Leeuwin, Defano Holwijn, Jörgen Raymann, Lange Frans en Shaniqua Schoop, de kijker mee naar het Nederland en Suriname ten tijde van de slavernij. 

CHIBUDIKE : Boodschappers van ontwaking

CHIBUDIKE : Boodschappers van ontwaking

Achi Chioma en Ego Emechete zijn op weg om naam te maken als het duo Chibudike. Hun focus ligt op ‘Spoken Word’ en percussie. er staat een theaterstuk op de planning voor 2021: Mama is Awake.

Interview: Karwan Fatah-Black

Interview: Karwan Fatah-Black

Karwan Fatah-Black is historicus, auteur en universitair docent koloniale geschiedenis. Hij is oprichter van de Landelijke Onderzoeksagenda Slavernijwetenschappers.

Het Verleden heeft een Huis: Workshopsessies

Het Verleden heeft een Huis: Workshopsessies

https://youtu.be/6Qq_z5TF7ZU Een complexe verstrengeling van herinneren en vergeten, van bewuste verloochening en onbewuste onwetendheid en van moedwillige maar ook onopzettelijke ontkenning. Het afgelopen decennium is de aandacht voor het koloniale verleden en de...

Black Archives i.s.m. OBA

Black Archives i.s.m. OBA

Op de website van de Black Archives wordt de expositie omschreven: “In 2020 is het 147 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse kolonies in de voormalige kolonies in ‘de West’ werd afgeschaft. “In 2020 is het 147 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse...

Terugblik: Black Achievement Month 2020

Terugblik: Black Achievement Month 2020

De Black Achievement Month stond dit jaar in het teken van ‘helden’. Met speciale aandacht voor alle helden uit de zorgsector die zich inzetten tijdens de coronapandemie. We blikken we terug op 4 evenementen uit de programmering.

Nationale Opera & Ballet

Nationale Opera & Ballet

In het kader van Black Achievement Month besteedde de Nationale Opera & Ballet dit jaar aandacht aan verschillende kunstenaars met een speciaal programma.

Filmrecensie Wata Mula

Filmrecensie Wata Mula

Korte film van beeldend kunstenaar Kevin Osepa waarin het mysterieuze Wata Mula een centrale rol speelt. René treft er de spirituele kennis van zijn voorouders.