Selecteer een pagina

ADVIESCOLLEGE DIALOOG SLAVERNIJVERLEDEN

Gepubliceerd: 21 december 2021

Het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden adviseert dat de Staat der Nederlanden overgaat tot erkenning, excuses en herstel voor het slavernijverleden.

Foto: Rijksoverheid

Het adviescollege stelt dat erkenning een belangrijke stap is voor Nederland als geheel. Aan de ene kant geeft erkenning genoegdoening aan degenen die onder de slavernij hebben geleden, en aan de andere kant bevordert het een kritische kijk op de Nederlandse geschiedenis in bredere zin.

Het gaat hierbij om erkenning dat de slavenhandel en de slavernij die tussen de zeventiende eeuw en 1 juli 1863 direct of indirect onder Nederlands gezag hebben plaatsgevonden, misdrijven tegen de menselijkheid waren. Daarbij moet ook het leed erkend worden van alle mensen die slachtoffer van deze misdrijven zijn geworden en het leed van hun afstammelingen.

Heling van historisch leed

Excuses helpen bij de heling van historisch leed, maar excuses zijn vooral gericht op het bouwen aan een geza­menlijke toekomst. Het gaat er niet om individuele personen aan te wijzen als schul­digen, maar om het erkennen door de Staat der Nederlanden van het door de slavernij toegevoegde leed, en het nemen van verantwoordelijkheid met zicht op een toekomstige verhouding.

Het institutioneel racisme van vandaag de dag, is niet los te zien van eeu­wen slavernij en kolonialisme en de denkbeelden die in deze context zijn ontstaan. Herstel betekent in de ogen van het adviescollege dat de gevolgen integraal en systemisch aangepakt moeten worden.

Aanbevelingen

In het rapport komt het adviescollege met aanbevelingen zoals:

  • Het starten van een nationaal onderzoeksprogramma naar het slavernijverleden en de doorwerking daarvan vandaag de dag.
  • Meer aandacht voor het slavernijverleden in het onderwijs en de pedagogische opleidingen.
  • Actieve bestrijding van discriminatie en institutioneel racisme in de gehele samenleving
  • Een nationale voorziening om de zichtbaarheid van slavernij te vergroten.
  • 1 juli als nationale herdenkingsdag bijgewoond door de koning en de regering.
  • Over te gaan tot de rehabilitatie van Tula en andere verzetshelden.
  • Het instellen van een Koninkrijksfonds per 1 juli 2023 voor structurele en duurzame financiering van herstelmaatregelen.

Zelf lezen? Download het rapport Ketenen van het Verleden (PDF)

Meer lnsv

HET STADSARCHIEF: AMSTERDAM EN SLAVERNIJ

HET STADSARCHIEF: AMSTERDAM EN SLAVERNIJ

Honderdachtenzeventig verloste slaven uit Algiers bedancken de Edele Heeren Burgemeesteren van Amsterdam op het Stadthuys voor haer Verlossinghe, door Jan Luycken, 1692. Collectie Stadsarchief Amsterdam. Met Amsterdam en slavernij wil het Stadsarchief Amsterdam laten...

Podcast luistertips

Podcast luistertips

Dichtbij wit Radiodocumentaire waarin Nicole Terborg op zoek gaat naar ervaringen, mechanismen en blinde vlekken in haar eigen omgeving. Ze gaat voor het eerst het gesprek aan met familieleden, vrienden, ervaringsdeskundigen en wetenschappers. Van colorisme in...

SABI SURINAME: Instagram tv

Sabi Suriname: Tropenmuseum Bij Sabi Suriname stappen kinderen in een andere wereld en komen meer te weten over Suriname, de band met Nederland en de verbondenheid met de wereld. Ze varen mee op een pratende boot door het binnenland en spelen het Wat-is-waar? spel...

Rijksmuseum presenteert magazine over slavernij voor scholen

magazine Rijksmuseum Het Rijksmuseum stelt een magazine beschikbaar voor het basisonderwijs en brugklassers: “Slavernij en nu?” Het magazine wordt verspreid onder alle basisschoolleerlingen van groep 8 en aan alle brugklassers in Nederland en op Curaçao. Het magazine...

De verhalen van Anansi

De verhalen van Anansi

Van oudsher, werden Anansi-tori’s ter plekke via de oraliteit overgedragen. Ruud Schinkel creëerde een bundel waarin de oude verhalen opnieuw worden verteld in een kinderboek, in geschreven vorm. Voor wie de verhalen van Anansi liever luistert, is er ruim aanbod op...

Geboeid: Interactieve webdocu

Geboeid: Interactieve webdocu

In de webdocu Geboeid (EO) nemen BN’ers Dolores Leeuwin, Defano Holwijn, Jörgen Raymann, Lange Frans en Shaniqua Schoop, de kijker mee naar het Nederland en Suriname ten tijde van de slavernij. 

CHIBUDIKE : Boodschappers van ontwaking

CHIBUDIKE : Boodschappers van ontwaking

Achi Chioma en Ego Emechete zijn op weg om naam te maken als het duo Chibudike. Hun focus ligt op ‘Spoken Word’ en percussie. er staat een theaterstuk op de planning voor 2021: Mama is Awake.

Interview: Karwan Fatah-Black

Interview: Karwan Fatah-Black

Karwan Fatah-Black is historicus, auteur en universitair docent koloniale geschiedenis. Hij is oprichter van de Landelijke Onderzoeksagenda Slavernijwetenschappers.

Het Verleden heeft een Huis: Workshopsessies

Het Verleden heeft een Huis: Workshopsessies

https://youtu.be/6Qq_z5TF7ZU Een complexe verstrengeling van herinneren en vergeten, van bewuste verloochening en onbewuste onwetendheid en van moedwillige maar ook onopzettelijke ontkenning. Het afgelopen decennium is de aandacht voor het koloniale verleden en de...