Selecteer een pagina

Basisonderwijs

Rijksmuseum presenteert magazine over slavernij

Groep 8

Het Rijksmuseum stelt een magazine beschikbaar voor het basisonderwijs en brugklassers: “Slavernij en nu?” Het magazine wordt verspreid onder alle basisschoolleerlingen van groep 8 en aan alle brugklassers in Nederland en op Curaçao. 

Magazine slavernij Rijksmuseum

Zeeuws Archief: MCC Slavenreis d’Eenigheid

bovenbouw PO

Slavenreis van de Eenigheid belicht de trans-Atlantische slavenhandel vanuit het perspectief van de slavenreis van het schip de Eenigheid. De website bestaat uit verschillende onderdelen: korte multidisciplinaire lessen aan de hand van werkbladen, verdiepingslessen aan de hand van discussie-, kijk- en onderzoeksopdrachten en suggesties voor verwerkingslessen.

De Geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

Groep 7 & 8

Het lespakket is ontwikkeld door Stichting Nederland wordt Beter. Het dient als een hulpmiddel waarmee een inhoudelijk gesprek over Zwarte Piet en het Sinterklaasfeest met leerlingen gevoerd kan worden.

Slavernij niet voorbij

Groep 7 & 8

Online lesprogramma over twee actuele onderwerpen: oneerlijke handel en racisme. De lessen kunnen losstaand in de klas worden gebruikt, of als voorbereiding op een bezoek aan het Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde en Wereldmuseum.

Feest! Keti Koti

Keti Koti, de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de slavernij herdacht wordt en de vrijheid gevierd, betekent ‘Ketenen Verbroken’. Ongeveer 150 jaar geleden kwam er een einde aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, die toen koloniën van Nederland waren. Leer het Vrijheidslied, maak een vogel en bespreek met elkaar of Keti Koti een nationale feestdag zou moeten zijn.

Ancestors Unknown

Ancestors unKnown biedt jongeren ondersteuning in de zoektocht naar hun afkomst en identiteit. Naast een aantal lessen over koloniale en migratiegeschiedenissen, biedt Ancestors unKnown een aantal genealogie lessen aan, om via stamboomonderzoek en (oral history) interviews op zoek te gaan naar voorouders en familiegeschiedenis.