Selecteer een pagina

Boekpresentatie: De Slavernij in Oost en West

Gepubliceerd: 24 september 2020

De noodzaak voor een bredere bewustwording van het gezamenlijke Nederlandse koloniale en slavernijverleden is urgent. De vele geluiden uit de samenleving maken dit verleden relevanter dan ooit voor het Amsterdam van vandaag.

Boekpresentatie:
O.l.v. Simone Weimans
Datum: 2 oktober 2020
Tijd: 13:00 – 17:00u
Beurs van Berlage
RSVP voor 23 september.

Aanleiding voor dit symposium is het boek De Slavernij in Oost en West: het Amsterdam onderzoek. In De slavernij in Oost en West schijnen een veertigtal experts hun licht over het wereldwijde slavernijverleden van Amsterdam van de zestiende tot de achttiende eeuw, en de betekenis daarvan vandaag de dag.

Niet eerder is er zo een brede terreinverkenning uitgevoerd naar de betrokkenheid van Amsterdam en het Amsterdams stadsbestuur bij de slavernij en slavenhandel in Azië en het Atlantisch gebied.

Het bestuur van Amsterdam was direct, wereldwijd, grootschalig, veelzijdig en langdurig betrokken bij slavenhandel en slavernij, en dat verleden werkt door in het Amsterdam van vandaag.

De kern van het boek is samen te vatten als: Het bestuur van Amsterdam was direct, wereldwijd, grootschalig, veelzijdig en langdurig betrokken bij slavenhandel en slavernij, en dat verleden werkt door in het Amsterdam van vandaag.

Hoe deze kennis kan helpen bij de omgang met het verleden en het begrijpen van de huidige samenleving staat centraal bij dit symposium.

Bestel het boek

Pepijn Brandon, Guno Jones, Nancy Jouwe, Matthias van Rossum.

De slavernij in Oost en West, Amsterdam en de slavernij in Oost en West.

Prijs: € 24,99

Meer lnsv

HET STADSARCHIEF: AMSTERDAM EN SLAVERNIJ

HET STADSARCHIEF: AMSTERDAM EN SLAVERNIJ

Honderdachtenzeventig verloste slaven uit Algiers bedancken de Edele Heeren Burgemeesteren van Amsterdam op het Stadthuys voor haer Verlossinghe, door Jan Luycken, 1692. Collectie Stadsarchief Amsterdam. Met Amsterdam en slavernij wil het Stadsarchief Amsterdam laten...

Podcast luistertips

Podcast luistertips

Dichtbij wit Radiodocumentaire waarin Nicole Terborg op zoek gaat naar ervaringen, mechanismen en blinde vlekken in haar eigen omgeving. Ze gaat voor het eerst het gesprek aan met familieleden, vrienden, ervaringsdeskundigen en wetenschappers. Van colorisme in...

Rijksmuseum presenteert magazine over slavernij voor scholen

magazine Rijksmuseum Het Rijksmuseum stelt een magazine beschikbaar voor het basisonderwijs en brugklassers: “Slavernij en nu?” Het magazine wordt verspreid onder alle basisschoolleerlingen van groep 8 en aan alle brugklassers in Nederland en op Curaçao. Het magazine...

De verhalen van Anansi

De verhalen van Anansi

Van oudsher, werden Anansi-tori’s ter plekke via de oraliteit overgedragen. Ruud Schinkel creëerde een bundel waarin de oude verhalen opnieuw worden verteld in een kinderboek, in geschreven vorm. Voor wie de verhalen van Anansi liever luistert, is er ruim aanbod op...

Geboeid: Interactieve webdocu

Geboeid: Interactieve webdocu

In de webdocu Geboeid (EO) nemen BN’ers Dolores Leeuwin, Defano Holwijn, Jörgen Raymann, Lange Frans en Shaniqua Schoop, de kijker mee naar het Nederland en Suriname ten tijde van de slavernij. 

CHIBUDIKE : Boodschappers van ontwaking

CHIBUDIKE : Boodschappers van ontwaking

Achi Chioma en Ego Emechete zijn op weg om naam te maken als het duo Chibudike. Hun focus ligt op ‘Spoken Word’ en percussie. er staat een theaterstuk op de planning voor 2021: Mama is Awake.

Interview: Karwan Fatah-Black

Interview: Karwan Fatah-Black

Karwan Fatah-Black is historicus, auteur en universitair docent koloniale geschiedenis. Hij is oprichter van de Landelijke Onderzoeksagenda Slavernijwetenschappers.

Het Verleden heeft een Huis: Workshopsessies

Het Verleden heeft een Huis: Workshopsessies

https://youtu.be/6Qq_z5TF7ZU Een complexe verstrengeling van herinneren en vergeten, van bewuste verloochening en onbewuste onwetendheid en van moedwillige maar ook onopzettelijke ontkenning. Het afgelopen decennium is de aandacht voor het koloniale verleden en de...

Black Archives i.s.m. OBA

Black Archives i.s.m. OBA

Op de website van de Black Archives wordt de expositie omschreven: “In 2020 is het 147 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse kolonies in de voormalige kolonies in ‘de West’ werd afgeschaft. “In 2020 is het 147 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse...

Terugblik: Black Achievement Month 2020

Terugblik: Black Achievement Month 2020

De Black Achievement Month stond dit jaar in het teken van ‘helden’. Met speciale aandacht voor alle helden uit de zorgsector die zich inzetten tijdens de coronapandemie. We blikken we terug op 4 evenementen uit de programmering.

Nationale Opera & Ballet

Nationale Opera & Ballet

In het kader van Black Achievement Month besteedde de Nationale Opera & Ballet dit jaar aandacht aan verschillende kunstenaars met een speciaal programma.

Filmrecensie Wata Mula

Filmrecensie Wata Mula

Korte film van beeldend kunstenaar Kevin Osepa waarin het mysterieuze Wata Mula een centrale rol speelt. René treft er de spirituele kennis van zijn voorouders.