De routes van de slavernij

Aankondiging
Datum
03 feb, 2020
Auteur
Annemarie de Wildt

De Catalaanse dirigent Jordi Savall brengt veertig musici samen om de tragedie van de slavernij in muziek en tekst te vertellen. De routes van de slavernij - recensie

Muziek uit het slavernijverleden

Slavernij heeft sporen nagelaten in de muzikale culturen van alle landen, waar de Afrikanen die gedwongen verscheept werden terecht kwamen. Afrika reisde met de tot slaaf gemaakten mee in hun ritmegevoel, percussie-instrumenten en dansen.

De Catalaanse dirigent Jordi Savall brengt veertig musici samen om de tragedie van de slavernij in muziek en tekst te vertellen. Zijn ensemble La Capella Reial de Catalunya en orkest Hespèrion XXI krijgen versterking van musici uit Mali, Colombia, Mexico, Brazilië, Venezuela, de Verenigde Staten en Canada. Zij brengen volksmuziek van afstammelingen van slaven, waarin de herinnering aan het verleden voortleeft. Naast liederen uit West-Afrika, Brazilië, Mexico en de Caribische eilanden bevat het programma ook muziek uit Europa, geïnspireerd door liederen en dansen die ontstonden tijdens de slavernij. Savall verzamelde ook teksten over slavernij van de 15de tot de 19de eeuw.

Tijdens de uitvoering in De Doelen in Rotterdam op 18 maart zal sopraan Claron McFadden deze getuigenissen voorlezen. 

Trailer

Programma + praktische informatie

Om 19.15 uur inleiding en voorprogramma in samenwerking met Aldith Hunkar (Jeugdjournaal en NOS journaal).

Win vrijkaarten voor het concert

Het Landelijk Netwerk Slavernijverleden mag 2x2 kaarten weggegeven voor dit concert. Stuur een mailtje naar b.vanderdrift@ninsee.nl en maak kans op een indrukwekkende avond.