Selecteer een pagina

SABI SURINAME: Instagram tv

Gepubliceerd: 1 april 2021

Een Surinaams spreekwoord luidt: ‘Wan no sabi kan tron wan sabi’. Letterlijk vertaald: `Een niet weetje wordt een wel weetje’. En dat is precies wat er in Sabi Suriname gebeurt.

Sabi Suriname: Tropenmuseum

Bij Sabi Suriname stappen kinderen in een andere wereld en komen meer te weten over Suriname, de band met Nederland en de verbondenheid met de wereld. Ze varen mee op een pratende boot door het binnenland en spelen het Wat-is-waar? spel over de bosapotheek, een keukenhuisje, een verentooi en inheemse dierenbankjes. In de Toko doen ze boodschappen voor een heerlijk Surinaams gerecht. In Studio Dansi leren ze van een instrument hoe ze muziek kunnen maken op de vloer. En in het Verhalenhuis vertellen vier historische Surinamers – Anton de Kom, Boni, Tetary, Elisabeth Samson – hun verhaal over het verzet tegen koloniale machthebbers.

Terwijl we met z’n allen wachten op het einde van de ‘lockdown’ is Sabi Suriname’s Oom Kenneth alvast online verhalen gaan vertellen: In ‘Oom Kenneth vertelt’ maak je kennis met Harvey en zijn oom Kenneth middels een korte animatie over de ontdekking van verdieping -7. De animatie is een sneak preview van wat Harvey heeft ontdekt en wat de jonge bezoeker ook kan ontdekken. Deze animatie is het startpunt van de nieuw te lanceren serie speciaal voor IGTV (Instagram TV). In elke aflevering, wordt een Surinaamse feestdag uitgelicht die ook in de tentoonstelling terugkomt, zoals het Kwaku Festival of de Dag van de Marrons. Zo zie je bijvoorbeeld popartiest Kenny B. die bij oom Kenneth op bezoek is en vertelt hoe hij de Dag van de Marrons viert. De animaties worden via de verschillende social mediakanalen van het museum gedeeld en extra als commercial op tv en in de bioscoop in regio Amsterdam ingezet. Zo wordt het verhaal van Sabi Suriname buiten de museummuren gebracht door een preview te geven van wat men kan beleven in de tentoonstelling. Kom je kijken?

Lees alles over Sabi Suriname op de website van het Tropenmuseum.

Meer lnsv

HET STADSARCHIEF: AMSTERDAM EN SLAVERNIJ

HET STADSARCHIEF: AMSTERDAM EN SLAVERNIJ

Honderdachtenzeventig verloste slaven uit Algiers bedancken de Edele Heeren Burgemeesteren van Amsterdam op het Stadthuys voor haer Verlossinghe, door Jan Luycken, 1692. Collectie Stadsarchief...

Podcast luistertips

Podcast luistertips

Dichtbij wit Radiodocumentaire waarin Nicole Terborg op zoek gaat naar ervaringen, mechanismen en blinde vlekken in haar eigen omgeving. Ze gaat voor het eerst het gesprek aan met familieleden,...

MET DE KRACHT VAN DE VOOROUDERS

MET DE KRACHT VAN DE VOOROUDERS

Op 28 mei 2021 presenteerden de organisaties die de verkenning voor een nieuw museum over de trans-Atlantische slavernij uitvoerden hun rapporten aan het college van B en W van Amsterdam. Een...

De verhalen van Anansi

De verhalen van Anansi

Van oudsher, werden Anansi-tori’s ter plekke via de oraliteit overgedragen. Ruud Schinkel creëerde een bundel waarin de oude verhalen opnieuw worden verteld in een kinderboek, in geschreven vorm....

Geboeid: Interactieve webdocu

Geboeid: Interactieve webdocu

In de webdocu Geboeid (EO) nemen BN’ers Dolores Leeuwin, Defano Holwijn, Jörgen Raymann, Lange Frans en Shaniqua Schoop, de kijker mee naar het Nederland en Suriname ten tijde van de slavernij. 

CHIBUDIKE : Boodschappers van ontwaking

CHIBUDIKE : Boodschappers van ontwaking

Achi Chioma en Ego Emechete zijn op weg om naam te maken als het duo Chibudike. Hun focus ligt op ‘Spoken Word’ en percussie. er staat een theaterstuk op de planning voor 2021: Mama is Awake.

Interview: Karwan Fatah-Black

Interview: Karwan Fatah-Black

Karwan Fatah-Black is historicus, auteur en universitair docent koloniale geschiedenis. Hij is oprichter van de Landelijke Onderzoeksagenda Slavernijwetenschappers.