Selecteer een pagina

Yosina van de Voice Kids schreef een gedicht over slavernij voor het Rijksmuseum

Gepubliceerd: 29 maart 2021

Op 23 maart 2021 mocht zangeres Yosina Roemajauw de eerste exemplaren van het magazine Slavernij en nu? uitdelen aan groep 8 van haar eigen basisschool in Olst. Het magazine, gemaakt bij de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum, wordt gepresenteerd aan alle basisschoolleerlingen van groep 8 en aan alle brugklassers in Nederland en op Curacao. 

De leerlingen op Yosina’s basischool ontvingen de eerste exemplaren van het magazine. Beeld: Rijksmuseum

Yosina (winnares The Voice Kids 2018) droeg een gedicht voor dat ze speciaal voor het magazine schreef. Het gaat over haar liefde voor de Indonesische provincie West-Papoea, waar haar roots liggen. De slavernij in Indonesië speelt ook een rol in de tentoonstelling “Slavernij” die in het Rijksmuseum te zien is. Yosina heeft ook een audiotour ingesproken die je door de expo begeleidt. Over de tentoonstelling zegt Yosina: “Er is veel geschiedenis die niet in de boeken voorkomt, dat moet je je realiseren. Leer van mensen om je heen: van je ouders, je grootouders. Geschiedenis is een van de mooiste dingen die je kunt leren. Heb je een opa of oma? Vraag ze alles. Wacht daar niet te lang mee, want de tijd vliegt voorbij.”

Bekijk hier het filmpje van Yosina in Olst

Meer lnsv

HET STADSARCHIEF: AMSTERDAM EN SLAVERNIJ

HET STADSARCHIEF: AMSTERDAM EN SLAVERNIJ

Honderdachtenzeventig verloste slaven uit Algiers bedancken de Edele Heeren Burgemeesteren van Amsterdam op het Stadthuys voor haer Verlossinghe, door Jan Luycken, 1692. Collectie Stadsarchief...

Podcast luistertips

Podcast luistertips

Dichtbij wit Radiodocumentaire waarin Nicole Terborg op zoek gaat naar ervaringen, mechanismen en blinde vlekken in haar eigen omgeving. Ze gaat voor het eerst het gesprek aan met familieleden,...

De verhalen van Anansi

De verhalen van Anansi

Van oudsher, werden Anansi-tori’s ter plekke via de oraliteit overgedragen. Ruud Schinkel creëerde een bundel waarin de oude verhalen opnieuw worden verteld in een kinderboek, in geschreven vorm....

Geboeid: Interactieve webdocu

Geboeid: Interactieve webdocu

In de webdocu Geboeid (EO) nemen BN’ers Dolores Leeuwin, Defano Holwijn, Jörgen Raymann, Lange Frans en Shaniqua Schoop, de kijker mee naar het Nederland en Suriname ten tijde van de slavernij. 

CHIBUDIKE : Boodschappers van ontwaking

CHIBUDIKE : Boodschappers van ontwaking

Achi Chioma en Ego Emechete zijn op weg om naam te maken als het duo Chibudike. Hun focus ligt op ‘Spoken Word’ en percussie. er staat een theaterstuk op de planning voor 2021: Mama is Awake.

Interview: Karwan Fatah-Black

Interview: Karwan Fatah-Black

Karwan Fatah-Black is historicus, auteur en universitair docent koloniale geschiedenis. Hij is oprichter van de Landelijke Onderzoeksagenda Slavernijwetenschappers.

Black Archives i.s.m. OBA

Black Archives i.s.m. OBA

Op de website van de Black Archives wordt de expositie omschreven: “In 2020 is het 147 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse kolonies in de voormalige kolonies in ‘de West’ werd...

Terugblik: Black Achievement Month 2020

Terugblik: Black Achievement Month 2020

De Black Achievement Month stond dit jaar in het teken van ‘helden’. Met speciale aandacht voor alle helden uit de zorgsector die zich inzetten tijdens de coronapandemie. We blikken we terug op 4 evenementen uit de programmering.

Nationale Opera & Ballet

Nationale Opera & Ballet

In het kader van Black Achievement Month besteedde de Nationale Opera & Ballet dit jaar aandacht aan verschillende kunstenaars met een speciaal programma.

Filmrecensie Wata Mula

Filmrecensie Wata Mula

Korte film van beeldend kunstenaar Kevin Osepa waarin het mysterieuze Wata Mula een centrale rol speelt. René treft er de spirituele kennis van zijn voorouders.